Skip links

TNO PreScan

De automotive industrie heeft te maken met actieve en passieve veiligheid. Denk hierbij aan een voertuigsimulatie voor het gebruik met tractie-controle, modelleren van het gedrag van het menselijk lichaam door gebruik van dummy’s bij testcrash scenario’s en het ontwikkelen van algoritmes voor gezamenlijke adaptieve cruise control. Vanzelfsprekend moet dit allemaal worden getest voordat het daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden. Dit wordt gedaan met behulp van verschillende software simulatietools. Ik heb diversen jaren aan deze tools gewerkt.

In het kort

Het is een simulatie-applicatie die wordt gebruikt voor het verifiëren van de geldigheid van verschillende sensor-algoritmes voor gebruik in voertuigen, bijvoorbeeld bij welke sensor input moet een parkeerassistentie algoritme signalen beginnen te geven aan de automobilist? Wat is de invloed op de reflectiviteit van regen op het herkenning-algoritme van de witte lijn?

Probleem

De hoofdopdracht was het ontwikkelen en het implementeren van verschillende nieuwe features voor de bestaande applicatie. Ik heb 3 ½ jaar gewerkt in multidisciplinaire teams bij TNO te Helmond. Gedurende deze periode is de applicatie succesvol uitgerold bij diversen klanten. Een recente vraag van een van de klanten gaf een boost aan de initiatie van een nieuw sub project van de PreScan applicatie. De vraag was om realistische beelden weer te geven als input voor hun camera sensorsysteem.

Oplossing

We hadden al gebruik gemaakt van de visualisatie engine gebaseerd op OpenGL om het PreScan scenario weer te geven in 3D. Echter de output van de applicatie was verre van realistisch. Het kon bijvoorbeeld niet meer dan 3 lichtbronnen aan. Bovendien, de reflectie van glas en spiegels werd minimaal afgehandeld. Het werd ons snel duidelijk als we een realistische foto weergave/output wilden weergeven in de applicatie, we gebruik moesten maken van ray-tracing functionaliteit. Na wat onderzoek kozen we voor de POV ray-tracer als onze engine, waarna het de uitdaging werd om de engine te voeden met realistische modellen gebaseerd op het PreScan scenario.

TNO PreScan

Klant: TNO
Industrie: Automotive
Oplossing: TNO PreScan
Return to top of page